top of page

Εκφυλιστικές Νόσοι Σπονδυλικής Στήλης

Οσφυαλγία και Ριζιτική Συνδρομή

Το άλγος της οσφυϊκής μοίρας είναι ο δεύτερος πιό κοινός λόγος αναζήτησης ιατρικής συμβουλής. Μετά το κοινό κρυολόγημα είναι το δεύτερο αίτιο απώλειας ωρών εργασίας. Παρ' όλα αυτά μόλις το 1% των ασθενών παρουσιάζουν ριζιτική συνδρομή και μονο 1-3% έχουν κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Screen Shot 2020-12-07 at 13.42.57.png

Anulus fibrosus

Nucleus

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος επιτρέπει την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης, στηρίζοντας και διανέμοντας το βάρος του σώματος  συμμετρικά.

Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη αιμάτωση και αποτελείται από τον πύρηνα (Nucleus) που είναι σε μορφή τζελ ενω περιβάλλεται από ινώδη δακτύλιο (Anulus Fibrosus).

​Όταν ο ινώδης δακτύλιος υποστεί ρήξη τότε ο πυρήνας εξέρχεται πιέζοντας είτε το νωτιαίο σάκκο είτε το εξερχομενο νεύρο. Αυτή η παθολογία είναι η λεγόμενη κήλη του μεσοσπονδυλιού δίσκου. Στην πλειόνοτητα των περιπτώσεων είναι εκφυλιστικής φύσεως. Η συμτωματολογία διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Πιο κοινό σύμπτωμα είναι το άλγος το οποίο μπορεί να περιορίζεται στην οσφυ'ι'κη μοίρα είτε να εκτείνεται στην κατανομή του νεύρου(ρίζας) που πιέζεται(ισχιαλγία).

Επιπλοκή

Ιππουριδική συνδρομή είναι ένας συνδυασμός συμπτωμάτων που εμφανίζεται σε περίπτωση έντονης πίεσης της ιπουρίδας (νευρικών ινών εντός του νωτιαίου σάκκου). Η ιππουρίδα περιέχει τις νευρικές ίνες που καταλήγου στην ουροδόχο κύστη και στους σφιγκτήρες του πρωκτού. 

Το πιο συχνό αίτιο ιπουριδικής συνδομής είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, άλλα αίτια λιγότερο συχνά είναι η λοίμωξη, η νεοπλασία, το τραύμα ακόμα και προηγούμενο χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη.

Τα κλασσικά συμπώματα είναι η ακράτεια ούρων και κοπράνων, ισχιαλγία και το μούδιασμα στην περιγεννετική και περιπρωκτική περιοχή.

Διερεύνηση

Η εξέταση εκλογής είναι η Μαγνητική της οσφυϊκης μοίρας σπονδυλικής στήλης.

Αντιμετώπιση

Καθώς στην πλείονοτητα των περιπτώσεων δεν απαιτείται χειρουργικη επέμβαση, η πρώτη σύσταση είναι για ολιγοήμερη αναπαύση (3-4 ημέρες) και η αναλγητική αγωγή.

Εν συνεχεία ενέσεις που περιέχουν κορτιζόνη και αναλγητική ουσία πραγματοποιούνται σε στοχευμένες περιοχές ανάλογα με την παθολογία. Δυστυχώς η ενέσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα, προσφέρουν αναλγησία και αντιφλεγμονώδη δράση περιορισμένης διάρκειας.

Η χρήση ραδιοσυχνοτήτων στη σπονδυλική στήλη αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο αντιμετώπισης του άλγους όταν το χειρουργείο δεν είναι εφικτό. 

Η μικροσκοπική δισκεκτομή αποτελεί την χειρουργική αντιμετώπιση εκλογής.

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική στην αντιμετώπισης της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου η οποία αν και δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, εφαρμόζεται με σημαντικά αποτελέσματα για τον ασθενή.

Αυχεναλγία

Όπως στην περίπτωση της οσφυ'ι'κης μοίρας της σπονδυλικής στήλης έτσι και στην περίπτωση του αυχένα η αυχεναλγία στην πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται στην κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου στην περιοχή του αυχένα. Τα συμπτώματα και εδώ περιλαμβάνουν τοπικό άλγος συνοδεύομενο από επέκραση σε συγκεκριμένες περιοχές των άνω άκρων ανάλογα με την νευρική ρίζα που επηρεάζεται (ριζαλγία). Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου υπάρχει σημαντική πίεση στον νωτιαίο μυελό τότε ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει διαταραχές στα κάτω άκρα όπως αστάθεια βάδισης, απώλεια ισορροπίας, διαταραχές ούρησης και αφόδευσης και ασφαλώς αισθητικές διαταραχές. Στην περιοχή του αυχένα η πίεση στον νωτιαίο μυελό δεν μας επιτρέπει να περιμένουμε να για να δούμε την εξέλιξη της παθολογίας καθω΄ς ο νωτιαίος μυελός είναι μια δομή πολύ ευαίσθητη και οποιαδήποτε βλάβη δυστυχώς είναι μη αναστρέψιμη.

Η αντιμετώπιση εκλογής είναι η χειρουργική, με εξαιρετικά αποτελέσματα εφόσον δεν έχει εγκατασταθει νευρολογική σημειολογία στον ασθενή.

Θωρακαλγία

Η πίεση στην περιοχή της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης στα πλαίσια εκφυλιστικών αλλοιώσεων της σπονδυλικής στήλης είναί σχετικά σπάνιες καθως η θωρακική μοίρα αποτελεί την λιγότερο κινητή μοίρα. Παρ΄όλα αυτά η ύπαρξη κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου συνήθως προκαλεί θωρακαλγία με επέκταση στην περιοχή κατανομής της αισθητικής ρίζας. Πιο σοβαρή πίεση μπορεί να προκαλέσει κινητικά προβλήματα οπως επίσης διαταραχές ούρησης και αφόδευσης. Η αντιμετώπιση συνήθως είναι αναλγητική αγωγή και παρακολούθηση, εάν όμως υπαρχεί πίεση στον νωτιαίο μυελό τότε η άμεση χειρουργική αποσυμπίεση επιβάλλεται.

bottom of page